DomovNoviceVstopno točko Kraški rob bo gradilo podjetje IGC PROJEKT iz Izole

Vstopno točko Kraški rob bo gradilo podjetje IGC PROJEKT iz Izole

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je izbrala izvajalca, ki bo gradil Vstopno točko za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja – podjetje IGC PROJEKT, d. o. o. iz Izole. Vrednost gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del znaša 472.390,45 evra z vključenim davkom. Gradnja se bo s pripravljalnimi deli začela v mesecu juliju, zaključila pa predvidoma konec marca prihodnje leto.

Kraški rob je že zdaj močno obremenjena turistična destinacija, čeprav je turistična infrastruktura na območju še vedno precej pomanjkljiva, breme naraščajočega turističnega pritiska pa na svojih ramenih nosijo domačini. Mestna občina Koper se je ravno na njihovo pobudo odločila urediti stanje in v sodelovanju z njimi usmerjati turistične tokove. Na Vstopni točki za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja (krajše: Vstopna točka Kraški rob) pa ne bo predstavljena le raznolika turistična ponudba Kraškega roba, ampak tudi celotne Mestne občine Koper.

V sklopu projekta bo zgrajen dobrih 323 kvadratnih metrov velik objekt, ki bo obsegal razstavni prostor, multimedijsko točko z informacijami o turistični ponudbi območja, razgledno ploščad z daljnogledom in tržnico lokalnih istrskih okusov, primerno urejena bo tudi okolica objekta.

Občina namerava v sklopu projekta razviti še dva nova turistična produkta: tematsko pot z vsebinsko-doživljajskimi elementi Po sledi velikanov in multimedijsko izkušnjo s posebnimi efekti, ki bo obsegala razburljive virtualne oglede različnih adrenalinskih doživetij in gradnje drugega tira. V naslednjih letih namerava občina vstopno točko nadgrajevati z drugo turistično infrastrukturo, denimo s parkiriščem za avtodome, servisno ponudbo za kolesa in gostinsko ponudbo.

Cilj projekta je dvigniti turistično ponudbo Kraškega roba na višjo raven, tj. dvigniti kakovost in povezanost turističnih storitev ter hkrati dvigniti kakovost doživetij obiskovalcev. Mestna občina Koper pa v projektu vidi tudi koristi za domačine, ki jim bo vstopna točka predstavljala poslovno priložnost in nova delovna mesta.

Vrednost naložbe je ocenjena na 586.800 evrov. Projekt je sicer vključen v Načrt razvojnih programov 2023–2026, pri čemer vsa sredstva zagotavlja občina, če pa bo MOK uspešna na razpisu Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, bo sredstva zagotovila tudi iz Mehanizma za okrevanje in odpornost. Si pa občina obeta sredstva družbe 2TDK, saj bo na vstopni točki predstavljena gradnja drugega tira. Gradnja vstopne točke se bo začela julija letos, zaključila pa predvidoma konec marca 2024.

Foto: MOK