DomovNoviceZačenja se prvi prijavni rok za vpis v višje šole in fakultete

Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje šole in fakultete

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na slovenskih univerzah in višjih strokovnih šolah se danes začenja prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2018/19. Za bodoče študente je na voljo 18.481 mest za redni in izredni študij, za študente višjih šol pa 11.854. Bodoči študenti se lahko prijavijo do 30. marca.

V primerjavi z lanskim razpisom so visokošolski zavodi za prihodnje študijsko leto razpisali 660 vpisnih mest manj. Največ mest je razpisanih na ljubljanski univerzi, kjer je za prvi letnik na voljo skupaj 9219 vpisnih mest, od tega 8130 za redni in 1089 za izredni študij.

Univerza na Primorskem je na 28 dodiplomskih študijskih programih 1. stopnje za slovenske državljane in državljane EU razpisala 1.498 mest. 

Mariborska univerza je razpisala skupaj 4626 vpisnih mest, od tega 3826 za redni in 800 za izredni študij. Na primorski univerzi je za prihodnje študijsko leto na voljo skupaj 1498 vpisnih mest, od tega 1133 za redni in 365 mest za izredni študij.

Novogoriška univerza je razpisala 190 vpisnih mest, samostojni visokošolski zavodi pa so razpisali skupaj 980 vpisnih mest, od tega 910 za redni in 70 mest za izredni študij.

Univerza na Primorskem za dijake s posebno dobrodošlico

Prijavo za vpis na želeni visokošolski zavod morajo kandidati oddati preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ, s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom.

Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, pri čemer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval pogoje za vpis. Pri tem je pomemben vrstni red izbranih študijskih programov, saj bo kandidat uvrščen v prvega, za katerega bo izpolnil vse pogoje. Bodoči študenti naj zato izberejo le tiste študijske programe, ki jih želijo študirati in za katere bodo izpolnjevali pogoje za vpis, sicer se želja ne bo upoštevala, svetujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje je razpisalo 47 višjih strokovnih šol, in sicer 28 javnih in 19 zasebnih, od tega dve s koncesijo.

Za redne študente je v javnih šolah in šolah s koncesijo razpisanih 4110, za izredne pa 3735 vpisnih mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4009 vpisnih mest.

Informativna dneva bosta tako na strokovnih šolah kot na fakultetah v petek in soboto.