DomovProsti čas6 PREPROSTIH TRIKOV: Kako izbrati pravo lubenico?

6 PREPROSTIH TRIKOV: Kako izbrati pravo lubenico?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Verjetno se je vsakdo izmed nas že malokdaj uštel pri izbiri lubenice in je bil ob v ugrizu v sadež, ki kraljuje v svoji sočnosti in sladkosti, razočaran. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj zelo enostavnih skrivnosti, s katerimi ne boste nikoli več zgrešili pri izbiri tega sladkega poletnega sadeža.

Lubenica je odlična rešitev za osvežitev in odžejanje sredi poletne vročine. Zaradi majhne vsebnosti kalorij je idealna hrana za vašo postavo in zdravje. Vsebuje kar 92 % vode in je pravo skladišče vitaminov in mineralov.

Kako torej izbrati pravo?

  1. Stran, ki je ležala na zemlji mora biti rumena, bela ali svetlo zelena.
  2. Črte na lubenici izdajajo njeno starost, zato vedno izberite takšno s svetlejšimi progami, saj je zrelejša in okusnejša.
  3. Bodite pozorni na težo lubenice. Če se vam zdi neobičajno lahka, je njena vsebina suha in ne vsebuje dovolj soka.
  4. Če je na lubenici še pecelj, vam je prav tako lahko v pomoč. Malce zvit je namreč znak zrelega sadeža.
  5. Zvok sočne lubenice mora biti zvonek, kadar s členki prstov potolčete po njej z vseh strani. Če je zamolkel in top, je ne kupujte.
  6. Povsem zgrešeno je mnenje, da je večja lubenica tudi okusnejša. Najboljše lubenice so srednjih velikosti.
Lubenica je izvrsten vir vitaminov kot so vitamin A, ki pomaga vzdrževati zdrav vid in je hkrati tudi odličen antioksidant, vitamin C, ki pomaga okrepiti imunski sistem, pospešuje celjenje ran, preprečuje poškodbe celic in igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih zob in dlesni. Vsebuje tudi vitamin B6, ki je dober za naše možgane in pa pomaga pri pretvorbi proteinov v energijo.