DomovProsti časInvalidi z invalidsko kartico ugodnosti do lažjega življenja

Invalidi z invalidsko kartico ugodnosti do lažjega življenja

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Po noveli zakona o izenačevanju možnosti invalidov, ki je začela veljati danes, bodo invalidi lahko dobili invalidsko kartico ugodnosti. Pri uveljavljanju različnih ugodnosti bodo tako imeli enotnejšo obravnavo.

Ugodnosti, ki jih bodo lahko uveljavljali z omenjeno kartico, segajo od področja prometa, turizma in kulture do športa in prostega časa, in sicer tako v Sloveniji kot v drugih državah članicah EU. Invalidi iz drugih članic EU bodo lahko koristili enake ugodnosti kot invalidi, ki so slovenski državljani. Obliko kartice in natančnejši postopek za njeno uveljavljanje na upravni enoti bo uredil pravilnik.

Foto: in-portal.hr

Novela sledi zavezam Slovenije iz konvencije o pravicah invalidov. Z njo se bodo po navedbah ministrstva za delo uresničili tudi cilji in ukrepi iz akcijskega programa za invalide 2014-2021 in evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010-2020.

Novela želi nadalje olajšati vlaganje vlog za pridobitev pravice do tehničnih pripomočkov, tako da bo vloge mogoče oddati tudi elektronsko preko e-uprave. Uveljavlja pa tudi vrednotnico za plačilo stroškov, ki nastanejo ob šolanju psa pomočnika. Upravičencu jo bo izdala upravna enota.