DomovProsti časIZ KUHINJE ŽE DIŠI: Bučkina lazanja za zdravje

IZ KUHINJE ŽE DIŠI: Bučkina lazanja za zdravje

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Bučke spadajo med živila po katerih radi posežemo predvsem v poletnem času. Malo ljudi pa ve, da bučke lahko prispevajo k zdravljenju astme, poleg tega imajo močne protivnetne lastnosti. Pomagajo v preprečevanju paradontoze in se uporabljajo v borbi proti različnim vnetjem.

Njihova semena pomagajo pri odstranjevanju kapilar, še več, učinkovite so tudi pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Poleg vsega naštetega zmanjšujejo nevarnost pojava multiple skleroze. Zato smo za vas izbrskali odličen recept za bučkino lazanjo.

Sestavine:

  • 3 manjše bučke
  • testenine za lazanjo
  • sol
  • žlička olja
  • žlička nesekljanega česna
  • peteršilj
  • pol žličke majarona
  • pol žličke rožmarina
  • žlička bazilike
Bešamel. Foto: oblizniprste.si

Bešamel

  • 2 polni žlici masla
  • 2 žlici moke
  • 400 ml mleka
  • žlička paradižnikove mezge
  • ščepec muškatnega oreščka

Preliv

  • 1 jajce
  • 100 g kisle smetane
  • nariban sir

Priprava

Bučke na hitro prepražimo na olju, nato jim dodamo česen, peteršilj, majaron, baziliko in rožmarin, še posolimo ter počakamo, da spustijo vodo, ki jo kasneje odcedimo.

Ko prepražimo bučke, se lotimo izdelave bešamel omake. Maslo stopimo in na njem prepražimo moko, ki jo zalijemo s hladnim mlekom in pazimo, da se nam ne naredijo grudice. Dodamo še paradižnikovo omako.

Foto: okusno.je

Ko sta zmesi buč in bešamel pripravljeni vzamemo pekač, ki ga namažemo z oljem in nanj položimo testenine za lazanjo, ki jih prelijemo z bešamelom, a le tanko plast, saj bomo bešamel še potrebovali. Nato na bešamel omako položimo še polovico naših bučk in prekrijemo z drugo plastjo testenin za lazanjo. Vse skupaj še enkrat ponovimo, le da na koncu tudi bučke prelijemo z bešamel omako in šele nato prekrijemo s testeninami. Testenine za lazanjo nato prelijemo z jajcem in kislo smetano, ki smo ju predhodno skupaj zmešali in posujemo z naribanim sirom.

Če ste velik ljubitelj kisle smetane, jo lahko dodate tudi med plasti bučk in bešamela (bešamel, bučke, kisla smetana, bučke). Pečemo približno 30 – 35 minut v ogreti pečici.

Dober tek!