Busolaj ali obročki iz sladkega kruha je pečeno pecivo v obliki kolačkov, ki so jih istrske gospodinje nekoč na mizo postavile predvsem za birme in poroke, pa tudi ob drugih praznikih. Današnja nedelja je kot nalašč, da svoje najdražje razveselite s sladico naših non in nonotov.
Beseda izvira iz tržaške besede »buso« (ital. buco), kar pomeni luknja. Pecivo je namreč okrogle oblike, na sredi pa ima luknjo. Za pripravo busolajev obstaja več receptov, ki se razlikujejo le v nekaterih sestavinah.
Sestavine:
500 g moke
120 g masla
170 g sladkorja
3 jajca
1 kozarček ruma
1 vrečka kvasa
vanilija
limonina lupina
sladkorni posip
Priprava:
Vse sestavine mesimo na deski, dokler ne dobimo homogenega testa, ki ga zvaljamo v valj, razrežemo in iz posameznih kosov oblikujemo obročke. Pečemo jih v pečici na pekaču, ki smo ga premazali z maslom. Ko obročki po 4 ali 5 minutah porjavijo, jih vzamemo iz pečice, pokapamo z rumom, posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Pa dober tek.