Paradižniki so zagotovo poleg zelene solate ena najpogostejših vrtnin na naših vrtovih. Čas lepih, sočnih, rdečih sadežev je tukaj. Da pa ne bodo kraljevali zgolj v solatah, smo za vas izbrskali recept za pripravo prave primorske domače paradižnikove omake oziroma “šalše”, ki nas bo v hladnejših dneh na policah shrambe spominjala na poletje.
Sestavine:
1 gajbica (15 kg) zelo zrelega paradižnika
5 korenčkov
2 veliki čebuli
1 glavica česna
1 šopek bazilike
1 šopek peteršilja
1 steblo zelene
1 – 2 peperončina (po želji)
sladkor
sol
Priprava:
Paradižnik očistimo, narežemo na kose in stisnemo odvečno vodo. Damo ga v posodo v kateri bomo kuhali šalšo. Čebulo in česen olupimo ter dodamo k paradižniku. Dodamo še očiščen korenček in peperončin.
Kuhamo na blagem ognju, da se paradižnik razpusti, nato dodamo še baziliko, peteršilj in zeleno. Solimo in sladkamo po okusu.
Kuhamo 4 – 5 ur in stalno mešamo. Na koncu šalšo spasiramo (da se odstrani olupek) in damo v vroče kozarčke, zapremo in pokrite ohladimo.
Šalšo lahko ponudimo k testeninam, rižu, uporabljamo jo kot omako pri pici, kot dodatek k mesnim jedem in še mnogo drugega.
Pa dober tek.