DomovProsti časKako ravnati, če si zvijemo gleženj

Kako ravnati, če si zvijemo gleženj

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Lažje poškodbe so poleti pogoste, veliko se jih zgodi v hribih, zdravnica Nena Kopčavar Guček opozarja tudi na poškodbe zaradi padca pri hoji po morski obali. Pri zvinu je najbolj učinkovito, če mesto zvina povijemo z elastičnim povojem, ga hladimo, nogo pa dvignemo. Manjše rane je treba sterilno pokriti in poviti.

V hribih so pogoste lažje poškodbe bodisi zaradi neprimerne opreme in obutve pohodnikov bodisi zaradi nezadostne pripravljenosti. “Čevlji za hojo v hribe morajo obvezno pokriti tudi gležnje in naj ne bodo novi, saj taki zelo radi ožulijo. Treba jih je počasi uhoditi doma,” svetuje Kopčavar Gučkova. Zvini in padci so pogosti tudi pri hoji po vlažnih kamnih na morski obali, zlasti če so poraščeni z algami in zato spolzki.

Če pademo in sumimo, da smo si zvili sklep, najpogosteje gre za gleženj, je po besedah zdravnice treba mesto zvina imobilizirati, poviti z dolgoelastičnim povojem, nogo pa dvigniti, saj se s tem zmanjšuje oteklina. Priporočljivo je tudi hladiti, lahko tudi skozi povoj z gel vrečicami. Lahko tudi zdrobimo led in ga damo v plastično vrečko ter tako naredimo obkladek.

Zvit gleženj je priporočljivo hladiti, lahko tudi skozi povoj z gel vrečicami ali pa zdrobimo led in ga damo v plastično vrečko ter tako naredimo obkladek. Foto: youtube.com

Po besedah Kopčavar Gučkove je včasih pri poškodbi gležnja zelo težko ločiti med zvinom in zlomom. “Če nismo prepričani, je bolje obiskati zdravnika. Poznamo več stopenj zvinov, lahko je to samo blaga oteklina, lahko se pojavi modrina, lahko je otekel cel gleženj,” je za STA povedala Kopčavar Gučkova.

Če gre za poškodbo pri starejši osebi, zlasti ženski, kjer je večja pojavnost osteoporoze, je možnost, da gre za zlom, večja kot pri mladi osebi, pojasnjuje zdravnica. Več nam lahko pove tudi to, kako je prišlo do poškodbe. “Če na primer na vlažni površini stopimo malo postrani, je verjetnost zvina večja kot pa če smo skočili z visoke stopnice in pri tem z vso težo nerodno stopili. V tem primeru je večja verjetnost, da je prišlo do zloma,” je dejala. Na vsak način pa je treba k zdravniku takrat, ko je prisotna huda bolečina, ki ne mine in če oseba ne more obremeniti noge.

Foto: livestrong.com

Reševalec in inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije Janez Kramar je za STA pojasnil, da v primeru ran mesta poškodbe ne mažemo z mazili, pač pa ga sterilno pokrijemo in obvijemo ter se posvetujemo z zdravnikom. Umazane odrgnine ali ugriznine pa po njegovih besedah izpiramo z vodo ter se po potrebi prav tako posvetujemo z zdravnikom.

Večja pozornost pa je potrebna takrat, ko rane zelo krvavijo. Takrat je treba najprej zaustaviti krvavitev, tako da pritisnemo na rano in naredimo kompresijsko obvezo ali pa prevezo uda. “To pomeni, da nad rano, pri kateri ne uspemo zaustaviti krvavitve, zavežemo trikotno ruto, nato pa okrog zavrtimo palčko in tako stisnemo žilo, da ne krvavi več,” je opisal. Ob večji krvavitvi je treba poklicati reševalce, vsako večjo rano pa mora pogledati zdravnik, je še poudaril ob tem.