DomovProsti časKam julija? V slovensko Istro!

Kam julija? V slovensko Istro!

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Lepo vreme nam je pričaralo poletje že pred uradnim začetkom. Vonju morja, petju škržatov in sončnim žarkom, pa se v juliju še intenzivneje pridružujejo večeri polni glasbe, kulture, tradicije in drugega pestrega dogajanja.

Julijsko dogajanje bodo v Istri ponovno zaznamovali tradicionalni festivali in prireditve, ki bodo za obiskovalce tudi letos večinoma brezplačni, kot so 16. Alpe Adria PUF Festival, MIFF – Mednarodni folklorni festival, Folkest, IzolaFolk, Etno HistEria, Pojemo za vse ljudi in Poletje v Ankaranu, ki bo obiskovalce pritegnilo na dveh prizoriščih. Na plaži Valdoltra se bodo občinstvu predstavili priznani glasbeni pa tudi gledališki ustvarjalci – Saša Pavček, Matjaž Javšnik, Andrej Rozman Roza. Avtomobili, Severa, mednarodni jazz večer, nastop mladih filharmonikov, ki še pridobivajo znanje kot tudi nastop komornega orkestra čelistov Slovenske filharmonije, so julijski glasbeni poudarki. Na plaži Študent pa lahko izbirate med bluz in metal večerom ali nastopom legendarnih Demolition Group.

V Kopru se bodo izpeljali tudi dogodki kot so Poletni koncerti v Taverni, Glasbeni utrinki, Poletni večeri pod drevesom in Poletje z biseri. Prav tako se bo v začetku meseca nadaljevalo razgibano dogajanje Primorskega poletnega festivala, medtem ko bodo ljubitelji predstav na prostem na svoj račun prišli tudi na Poletnih gledaliških večerih, ki bodo znova vsak torek na Martinčevem trgu v Kopru. V izolski Ljubljanski ulici bodo ponovno zaživeli četrtkovi glasbeni večeri »Pri špini«.

V destinaciji Koper bodo julija poskrbeli za različne okuse. Tudi letos se boste med drugim lahko zabavali na prireditvi Rumena noč. Foto: arhiv ekoper.si

V Križnem hodniku Minoritskega samostana v Piranu se bodo 5. julija pričeli 40. Piranski glasbeni večeri. Elitni festival komorne glasbe, ki nadaljuje glasbeno tradicijo slovitega violinista Giuseppeja Tartinija in Accademie dei Virtuosi, bo poskrbel za zvočno kuliso Pirana vse do konca meseca. Mednarodni slikarski Ex-tempore Sečovlje pa se bo s podelitvijo nagrad zaključil 7. julija. 14. julija bo na Tartinijevem trgu potekal Princeskin spust z zvonika, 20. in 21. julija pa bo obiskovalce Portoroža in Pirana razveselil Festival Sete Sóis Sete Luas.

Tudi najmlajšim ne bo dolgčas. Piran bo v julij zakorakal s 7. Festivalom otroške ustvarjalnosti in živahnic Zrno soli. Na Prvomajskem trgu bodo med 5. in 28. julijem najmlajše obiskovalce razveseljevale lutkovne in gledališke predstave, filmske projekcije in koncerti. V Kopru se bo med drugim odvil Otroški poletni gledališki vrtiljak.

Med 12. in 15. julijem bo vzdušje v Kopru popestrila Fešta kalamarov. Foto: ekoper.si

Ištrijanske prireditve in dogajanje na podeželju

Pestro bo tudi na podeželju, kjer bodo pripravili tradicionalne šagre ter druge glasbeno in kulinarično obarvane prireditve. Tako bodo v Bertokih znova gostili niz dogodkov v sklopu Poletja v Bertokih, Marezige bodo 6. in 7. julija vnovič prizorišče Festivala big bandov Marezijazz, v Šmarjah pa bo 7. julija prireditev Bela Ištrijana. Nova vas bo 14. in 15. julija gostila 7. Praznik vina in česna, ki ponuja obilico odličnega vina, istrskega rdečega česna in drugih kulinaričnih dobrot.

Med 12. in 15. julijem bo vzdušje v Kopru popestrila Fešta kalamarov in Mediterana, med 26. in 29. julijem pa Rumena noč.

Koncertno dogajanje tudi v Izoli. Foto: CKŠP Izola

Glasbena doživetja za vse okuse

Med 4. in 7. julijem bodo na svoj račun prišli ljubitelji jazza na Caffe Teater Jazz Festival Piran. V soboto, 7. julija, bo na Manziolijevem trgu s svojim šarmantnim glasom zapel Boris Cavazza, ki se mu bodo pridružila še druga zveneča glasbena imena.

V petek, 13. julija, se bo na istem trgu odvila proslava ob prazniku Občine Izola. Zaigrali bodo 3 Big Band Orchestra z gosti. Ljubitelje glasbe bo 14. julija razveselil 38. Festival Melodije morja in sonca. Veselo bo tudi na Placu pod Belvederjem, kjer bodo isti večer nastopili Pizza Connection – zasedba, ki preigrava italijanski rock in popa. 17. julija se bo v Piranu odvil še en festival jazz glasbe – Festival pJAZZa.

Med 20. in 22. julijem Alaya Club Portorož prireja Rockin’ Riviera Weekender#3, na Placu pod Belvederjem pa bo isti vikend potekal festival avtorske glasbe Izola Mjuzik Fest. Na portoroški plaži bo 21. julija nastopil Dino Merlin. Poletni festival Piran bo gledalce s pestrim programom na Tartinijevem trgu razveseljeval med 22. julijem in 5. avgustom. V nedeljo, 22. julija, pa bo koprski Titov trg znova gostil opero.

Cikel treh koncertov Isola Music Festival se bo tradicionalno odvil v torek, 24., četrtek, 26. in petek, 27. julija na Manziolijevem trgu. Letos bodo nastopili Folklub, Ilaria Graziano & Francesco Forni in Tinkara Kovač z bendom. V soboto, 28. julija bo portoroška centralna plaža gostila koncert Severine.

Mednarodni rokometni turnir Eurofest bo v Kopru potekal med 3. in 8. julijem. Foto: arhiv ekoper.si

Športno in aktivno

Med večjimi prireditvami meseca julija velja izpostaviti mednarodni rokometni turnir Eurofest, ki bo v Kopru potekal med 3. in 8. julijem. Sicer pa bo julija v Žusterni vse dni v tednu obratoval tudi park vodnih športov Active Koper, ki bo vsem zabave željnim omogočal supanje, jadranje, potapljanje, vožnjo s pedalini, vodno zabavo za otroke in druge z morjem povezane aktivnosti. Na ankaranski plaži Študent bo vsak ponedeljek zvečer potekala vodena vadba NIA, v izolskem arheološkem parku pa vsak torek vadba joge. Na izolskem turistično-informacijskem centru si lahko sposodite sup desko in se odpravite na odkrivanje izolskih plaž. Morda se zapeljete vse do Žusterne?