DomovProsti časKoliko kave na dan moramo popiti, da bi imeli zdravo srce?

Koliko kave na dan moramo popiti, da bi imeli zdravo srce?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pogosto poslušamo zgodbe o škodljivih učinkih kave, ob tem pa radi pozabljamo številne pozitivne učinke, ki jih prinaša skodelica kave.

Najnovejše raziskave kažejo na to, da lahko uživanje kave izboljša zdravje našega srca. Konzumiranje štirih skodelic kave na dan lahko zaščiti kardiovaskularne celice pred poškodbami, obenem pa jih tudi celi.

V študiji, objavljeni v PLOS Biology, so znanstveniki z düsseldorfske univerze odkrili, da kofein lahko poboljša zdravje celic, ki gradijo arterije in vene ter poveča sposobnost celjenja po poškodbah.

Svetuje se torej uživanje kave ali drugih kofeinskih napitkov, ki lahko pomagajo predvsem starejšemu delu populacije, ki je nekoliko bolj izpostavljen srčnim boleznim. Ključen je mitohondrijski protein p27, na katerega učinkuje kofein in ima potencial zdraviti ne le kardiološka obolenja, pač pa tudi pozitivno vplivati na splošno zdravje.

Kofein vpliva na protein p27. Foto: World Atlas

Protein p27 je izredno pomemben za regeneracijo srčne mišice pri miših. Gre za zanimive rezultate, ki pa jih je potrebno potrditi še na človeški populaciji.

“Ne menim, da je potrebno piti še več kave zaradi omenjenih rezultatov. Dejstvo pa je, da so lahko ljudje, ki uživajo več kave, lahko prepričani v to, da bo imel kofein zanje blagodejne učinke,” so prepričani avtorji raziskave, ki pa so vseeno mnenja, da je potrebno konzumiranje kofeina imeti pod nadzorom.