DomovProsti časPoznate razloge, zaradi katerih komarji napadejo prav vas?

Poznate razloge, zaradi katerih komarji napadejo prav vas?

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Znanstveniki so s pomočjo številnih raziskav želeli ugotoviti, kaj točno privlači komarje na nekaterih ljudeh. Spodaj so razlogi, zaradi katerih je določena oseba komarjem “bolj pri srcu”. Vseeno pa je potrebno vedeti, da so spodaj našteta dognanja ugotovljena na vzorcu manjše skupine ljudi, tako da jih štejemo prej med teorije kot pa čvrste zaključke.

Komarji imajo radi ljudi, ki izločajo več ogljikovega dioksida, všeč pa so jim tudi nosečnice in težji ljudje.

Gibanje pri ljudeh povzroči nastanek mlečne kisline, slednja pa se izloča skozi znoj in tako privablja naše nadležne “poletne prijatelje”.

Mlečna kislina privablja komarje. Foto: Documentary Tube

Neka raziskava je pokazala, da vsebnost alkohola v telesu privlači komarje. Če boste pili pivo, boste prej plen kot pa tisti, ki se odločijo za vodo.

Najbolj privlačna je kri tistih oseb, ki spadajo v krvno skupino 0.

Nekateri geni pri posameznih ljudeh povzročajo, da so bolj izpostavljeni komarjem. Navadno taki ljudje tudi slabše reagirajo na pike.

Osebe s širšim spektrom bakterij na koži odbijajo komarje.

Nekatera telesa izločajo spojine, ki privlačijo komarje, medtem ko druga izločajo take, ki jih odbijajo. Mehanizem za vsem tem še ni dobro znan.

Nosečnice so pred komarji bolj na udaru. Foto: Sky News

Komarjem, ki prenašajo malarijo, so nosečnice veliko bolj privlačne v primerjavi z ženskami, ki niso noseče.

Ženska telesa pogosteje huje reagirajo na pike, kar povzroči še močnejšo srbečico. Nekatere raziskave so pokazale tudi to, da imajo komarji raje ženske kot pa moške.