DomovProsti časObiščite koprsko zaledje in doživite pravljične prvomajske počitnice

Obiščite koprsko zaledje in doživite pravljične prvomajske počitnice

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Pred vrati so prvomajski prazniki, ko praznujemo praznik dela, ki je poznan kot mednarodni praznik delavstva. Ob prazniku dela se tako veliko ljudi odpravi v naravo in odkriva njene lepote kot tudi lepoto kulturne dediščine, ki nam je bila dana. Za vas smo izbrskali nekaj zanimivih znamenitosti koprskega zaledja, ki jih lahko obiščete prav za 1. maj. 

Obiščete torej lahko Hrastovlje, kjer vas bo zagotovo navdušila poslikava v cerkvi Svete trojice, ki je najobsežnejši slikarski projekt svojega časa na Slovenskem. Ob vstopu v cerkev nas obdajo freske z bibličnimi prizori in znamenitim Mrtvaškim plesom, ki ponuja razmislek o tem, kako so se s smrtjo soočali naši predniki v 15. stoletju. Mrtvaški ples v Hrastovljah je dokument svojega časa, ki tudi nas opozarja na večno naravno zakonitost smrti, ki ji ne more ubežati prav nihče.

Zagotovo pa bo pohodnike prepričala Podpeč z znamenitim obrambnim stolpom, ki je pomemben del kulturne dediščine teh krajev. Stolp pripoveduje zgodbo o številnih bojih za oblast nad njim, saj je bil lastnik stolpa hkrati tudi lastnik celotne doline. Najdlje so ostali na oblasti Rimljani, nazadnje pa si je stolp lastila avstrijska oblast. V času turških in uskoških pohodov in upadov je naravna jama pod stolpom vaščanom služila kot zatočišče. Danes je vhod vanjo zabetoniran.

Vse romantične duše bo navdušila pot slapov, ki vas bo popeljala me slapovi Slapoc, Trmčič, Stranice pod Trebešami in Veli vir. Igra vode bo umirila še tako nemirnega duha.

Naj vam pot slapov pričara pravljico narave

Za ljubitelje gradov je tu tudi grad Socerb, imenovan Strmec,  ki se nahaja v bližini naselja Socerb na Kraškem robu, s katerega se odpira čudovit pogled na Koprski in Tržaški zaliv. Če si želite preživeti pravljično obarvan dan, je Socerb zagotovo odlična izbira. Grad je imel v preteklosti zaradi izredne strateške lege izredno velik pomen. Omenjen je bil že v srednjem veku, v 14. stoletju pa je bil v lasti beneške družine Ducaini. Grad je bil v svoji zgodovini večkrat poškodovan zaradi raznih vojn, lastniki pa so se neprestano menjavali. Njegova današnja podoba je skromna, Demetrius de Economo je namreč obnovil le del obzidja, hkrati pa je bil to tudi zadnji večji gradbeni poseg na stavbi.

Ne smemo pozabiti niti na adrenalinske odvisnike, ki si lahko privoščijo odlično plezalno izkušnjo v Ospu. Kaj vse si še lahko ogledate pa si poglejte v spodnjem video prispevku.