DomovProsti časOsem dejstev o kofeinu, za katera zagotovo niste vedeli!

Osem dejstev o kofeinu, za katera zagotovo niste vedeli!

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Številni si danes ne morejo predstavljati jutra brez skodelice kave. Ta kofeinski napitek, ki poskrbi za dvig energije, je danes najbolj priljubljeno poživilo na svetu. Navada pitja kave pa ima na naše telo še mnogo drugih učinkov, za katere večina ljudi ni slišala.

Kofein je psihoaktivna droga, ki stimulira centralni živčni sistem, in najpogosteje koriščena psihoaktivna substanca na svetu.

Pri zaužitju kofeina je zanimivo to, da onemogoči stik adenozina, torej kemikalije, ki je odgovorna za proces spanja, z receptorji, kar pomeni, da ne čutimo več tako močne potrebe po spanju. Obenem boljše deluje hormon sreče, dopamin, česar posledica je boljše počutje po pitju kave. V manjših količinah se sprošča tudi hormon adrenalin.

Tri skodelice kave na dan naj bi imele blagodejne učinke na naše zdravje. Foto: Independent

Kofeina ne najdemo samo v kavi in energijskih napitkih, pač pa tudi v živilih, za katera si tega ne bi mislili. Najdemo ga lahko na primer v temni čokoladi, sadnih sokovih, sladoledu in tabletah za hujšanje.

Številne študije so pokazale tudi to, da kofein izboljšuje spomin. Že ena skodelica kave bo imela za vas blagodejne učinke, saj se boste naslednjih 24 ur bolje spominjali.

V kolikor uživate kofein vsak dan, obstaja velika možnost, da bodo vaši možgani postali odvisni.

Kofein podaljšuje življenje. Foto: Science News

Kofein lahko podaljša življenjsko dobo, saj zmanjšuje rizik prezgodnje smrti. Raziskava, ki je vključevala več kot pol milijona ljudi, je razkrila, da imajo tisti ljudje, ki popijejo vsaj tri skodelice kave na dan, od 7 do 12 odstotkov nižjo verjetnost za prezgodnjo smrt.

Prav tako vas lahko kofein zaščiti pred Alzheimerjevo boleznijo in demenco. Večja koncentracija kofeina v krvi zmanjšuje tveganje za nastanek tovrstnih bolezni.

Čeprav mnogi trdijo, da uživanje kofeina zmanjšuje apetit, in ga uporabljajo ob hujšanju, ni nikjer dokazano, da je to res.