Ker so decembrski prazniki naša telesa preobremenili z večjimi količinami težke hrane, pa tudi kakšna kapljica alkohola je verjetno stekla po grlih, smo za vas pripravili nekaj enostavnih receptov, da telo ponovno spravimo v pogon.
Že pred tisočletji so posamezniki skrbno opazovali svoje telo tako v zdravju kot v bolezni in pri zdravljenju uporabljali naravne vire, se pravi hrano, vodo, zrak in zelišča. V zdravljenje so vključevali dolge in kratke oblike postov, posebne diete, različne zeliščne kopeli, obkladke in kopanje. Uspehi niso izostali.
Že naši predniki poznali zdrav način prehranjevanja
Stari zapisi potrjujejo, da so za zdravljenje priporočali uživanje večjih količin sveže zelenjave, sadja, zelišč in polnovrednih žit ter izdelkov iz njih. Namen tako skrbnega načrtovanja je, da se telo spočije od nezdrave hrane, ki obremenjuje prebavni sistem in procese v njem, jetra in ledvice. Težko hrano nadomestimo z lahko prebavljivo – polnovredno, ki okrepi imunski sistem. Dieta v kombinaciji z različnimi negami telesa lahko pomaga koži, pljučem, prebavilom in ledvicam izločiti odpadne snovi, ki lahko zavirajo zdravo delovanje organizma.
Razstrupimo telo s smutiji
Razstrupljevalni smutiji so ena izmed najbolj okusnih možnosti za nov, svež in zdrav pričetek leta. V nadaljevanju bomo predstavili tri recepte za smutije, ki – kot prave zakladnice antioksidantov, vitaminov in mineralov – zagotavljajo našemu telesu odlično pripravljenost za še bolj uspešno leto.
Zeleni smuti:
1/2 svežega ananasa
3 kiviji
1 limona
3 pomaranče
nekaj vejic sveže mete
Ananasov smuti:
1 dl vode
¼ zrelega ananasa
1 žlička medu
0,5 žličke cimeta
Smuti iz rdeče pese:
250 g rdeče pese (iz konzerve)
1/2 čajne žličke limoninega soka
150 g jogurta
1 ščepec popra
1 ščepec soli
rožmarin (po želji)
Vse sestavine (sadje operemo, olupimo in narežemo na kocke) stresemo oz. zlijemo v mešalnik ter dobro premešamo. Prelijemo v kozarec in uživamo.