DomovProsti časTudi letos Sladka Istra na Slatki Istri v Vižinadi

Tudi letos Sladka Istra na Slatki Istri v Vižinadi

Prosti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V hrvaški Vižinadi so v torek, 14. avgusta, pripravili že 22. prireditev Slatka Istra. Slednje so se udeležili tudi predstavniki najbolj sladke slovenske prireditve, istoimenske Sladke Istre.

Slatka Istra, ki jo tradicionalno prirejajo v hrvaški Vižinadi, je namenjena predvsem predstavitvi tipičnih istrskih sladic, kot so fritule, kroštole, pince, breskvice in druge domače istrske sladke dobrote, ki jih pripravljajo ljubitelji domače peke, vse skupaj pa pospremi tudi spremljevalni program. V sklopu slednjega so letos izpeljali strokovno predavanje na temo tradicionalnih prehrambenih navad v Istri, delavnico izdelave tradicionalne istrske sladice – cukerančića, ocenjevanje istrskih sladic in njihovo prodajo, katere izkupiček so namenili v dobrodelne namene, ter likovne delavnice za otroke. Vse skupaj pa je popestril tudi zabavni program. Poleg istrskih sladic so obiskovalci imeli možnost okušanja tudi vin in oljčnih olj lokalnih proizvajalcev.

Tudi letos so se prireditve v Vižinadi udeležili predstavniki najbolj sladke slovenske prireditve, istoimenske Sladke Istre, ki bo letos zadnji vikend septembra, in svoj program predstavili tamkajšnjim obiskovalcem. Na račun 10. obletnice bo prireditev letos trajala kar tri dni, in sicer od 28. do 30. septembra. Hrvaški kolegi so obljubili, da nam bodo tudi letos obisk vrnili in tako boste na Sladki Istri v Kopru med drugim lahko okušali dobrote Slatke Istre, kot so pandešpanja, breskvice, bucolaj, fritule, kroštole in druge domače dobrote.