DomovProsti časŽiva knjižnica: Projekt, ki je namenjen podiranju družbenih stereotipov

Živa knjižnica: Projekt, ki je namenjen podiranju družbenih stereotipov

KulturaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Primorsko svetovalno središče s Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) prihodnji teden v koprski Taverni pripravlja t.i. živo knjižnico. Bralci bodo imeli možnost pogovorov s posamezniki, ki pripovedujejo svoje osebne zgodbe.

Projekt je namenjen podiranju družbenih stereotipov in predsodkov do določenih skupinah. Med sogovorniki bodo tudi LGBT osebe in osebe z duševnimi težavami.

Dogodek bo potekal prihodnji torek in sredo med 16. in 21. uro. Za “izposojo” živih knjig se je potrebno registrirati, včlanitev v knjižnico pa je brezplačna. “Živa knjižnica deluje kot katera koli druga knjižnica, s tem da so v našem primeru knjige žive, torej pripovedujejo o svojih osebnih zgodbah, osebnih okoliščinah – naj bo to poklic ali identiteta – zaradi katerih se srečujejo z določenimi stereotipi in predsodki v družbi,” je na današnji novinarski konferenci pojasnila Nikolina Jeretič iz Primorskega svetovalnega središča.

Foto: pixabay.com

S projektom Živa knjižnica podiramo predsodke

Projekt je po njenih besedah zelo pomemben z vidika podiranja predsodkov do določenih marginaliziranih oz. ranljivih skupin. “Pogosto se namreč zgodi v vsakdanjem življenju, da predalčkamo ljudi in svoje izkušnje generalizirano prenašamo na ostale. Tukaj je priložnost, da se srečamo s svojimi stereotipi in predsodki, da se poskušamo vživeti v svet ene od oseb, ki se s takimi zadevami spoprijema na dnevni ravni,” je dodala Jeretičeva.

Zaradi pereče problematike nesprejemanja v družbi in med vrstniki je projekt še posebej pomemben za študente, ki lahko “živim knjigam” postavijo vprašanja, ki si jih sicer ne bi upali ali ne bi imeli priložnosti postaviti, pa je ocenila sekretarka resorja za socialno in študentsko problematiko pri Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) Taja Gruenfeld.

Projekt živa knjiga vključuje žive ljudi, ki pripovedujejo svoje zgodbe in ne knjih kot je tale na sliki. Foto: pixabay.com

Projekt, ki nikakor ni primerljiv s filmom ali predavanjem

Matic Munc, ki bo tudi sam sodeloval v živi knjižnici, pravi, da živa knjiga ni primerljiva s predavanjem ali filmom. V Taverni bo na voljo okoli 25 različnih živih knjig, večinoma lokalnih, torej prebivalcev istrskih občin, so pa zaprosili druge žive knjižnice tudi za medknjižnično izposojo, je še dejal Munc, ki je spomnil, da ne gre za prvo živo knjižnico v regiji. Zdaj ponovno oživljajo to zgodbo in upajo, da bo dogodek postal redne narave.

Projekt žive knjižnice koordinira društvo Legebitra, ki v Kopru pripravlja tudi projekt Čas za stik. Kot je pojasnila strokovna sodelavka Legebitre Katja Sešek, gre za dogodke, namenjene predvsem LGBT osebam, ki trenutno potekajo še v Mariboru, Kranju in Novem mestu, njihov namen pa je decentraliziranje dogodkov namenjenim LGBT+ osebam izven Ljubljane, saj ti nimajo veliko priložnosti in prostorov, ki bi bili zanje varni.