DomovProsti časKonec tedna bo slovenska Istra že tradicionalno v znamenju Istrskega maratona

Konec tedna bo slovenska Istra že tradicionalno v znamenju Istrskega maratona

Prosti časŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob začetku 6. Istrskega maratona so v sredo na novinarski konferenci v Avditoriju Portorož prisotni predstavniki vseh štirih obalnih občin spet izpostavili medsebojno uspešno sodelovanje, ki je izjemno pomembno pri ustvarjanju prireditve, kot je Istrski maraton. Istrski maraton ni samo športna prireditev, je velik družabni dogodek, ki v prijetnem vzdušju in s pozitivno energijo krepi sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in vsemi prostovoljci, ki so duša prireditve.

Letošnja gostiteljica je Občina Piran, osrednje prizorišče bo Portorož. Tekačev in tekačic bo skupno nekaj več kot 5.000, trase vseh treh tekov pa jih bodo kot vsako leto vodile skozi lepote in zanimivosti čudovite slovenske Istre, saj potekajo tik ob morju, skozi oljčnike, vinograde, po poti nekdanje ozkotirne železnice Parenzana in skozi slikovite trge in ulice. Polmaratonci bodo startali iz Kopra, maratonci in rekreativni tekači pa iz Portoroža. Maratonci bodo obkrožili celotno obalo, trasa rekreativnega teka pa je kot vsako leto posvečena občini, ki gosti maraton. Letos bo prvič obkrožila polotok Seča in razkrila njegove lepote. V tem delu bo sodeloval tudi Aeroklub Portorož, ki bo lahko ustvaril posnetke z višine, ki jih običajno zaradi prepovedi ni možno dobiti.

Foto: Foto klub Portorož

Organizacija maratona predstavlja organizacijske in logistične izzivov. Trase potekajo po skupno približno 70 kilometrih cest, kar zahteva številne zapore. Na letošnjem maratonu bo za red in varnost skrbelo 13 policistov, 40 oseb zdravstvenega varovanja, potapljači Slovenske vojske, rediteljev bo 300, po prizorišču pa bo postavljenih 560 ograj. Vseh prostovoljcev bo več kot 1.000. Sodelovalo bo več kot 70 športnih in drugih društev, v veliki meri bodo vključeni tudi študentje Univerze na Primorskem (študentje Fakultete za zdravstvene vede – Petrini angelčki bodo skrbeli za tekače na trasi, študentje Pedagoške fakultete za varstvo najmlajših, študentje Fakultete za turistične študije Turistica pa bodo sodelovali v operativi in logistiki).

Na maratonu je izjemno pomembna trajnostna naravnanost, zato se organizatorji vsako leto trudijo iskati okolju prijazne rešitve. Letos se bodo v največji možni meri izognili uporabi plastike za enkratno uporabo. Na okrepčevalnicah na trasi bodo uporabljali papirnate lončke (teh bo 85.000), jedi pa bodo tekačem postregli na biorazgradljivih krožnikih.

Na startno-ciljnem prizorišču v Portorožu pričakujejo več kot 20.000 udeležencev, zato organizatorji obiskovalce spodbujajo k uporabi skupinskih prevozov z avtomobili in prihodu dve uri pred startom. Zaradi gneče je predvsem zelo priporočljivo parkiranje v Kopru in prevoz z avtobusom do Portoroža. Poleg rednih avtobusnih linij bodo potekali tudi brezplačni avtobusni prevozi za tekače in obiskovalce, ki bodo krožili od Kopra do Portoroža in nazaj. Maratonci in rekreativci bodo v nedeljo svoje startne številke lahko prevzeli v Avditoriju Portorož, polmaratonci pa v Taverni v Kopru.

Na odru nad morjem bo nastopila Anika Horvat z bendom, veliko pa se bo v času tekov in po njih dogajalo na osrednjem prizorišču na Centralni plaži Portorož.