DomovNaši krajiDekani, vas z bogato kulturno dediščino

Dekani, vas z bogato kulturno dediščino

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Krajevna skupnost Dekani leži pod Tinjanom, na položnem vznožju gričev Goli hrib in Kaštelir, na severni strani Rižanske doline.

K naselju sodijo zaselki Miši, Mlini, Na Vardi, Postaja, Robida in Valmarin. Skozi naselje tečeta vodotoka Potok in občasno Sekolovec, ki se izlivata v Rižano.

Dekani,_grb_druĹľine_De_Cani_235324
Grb Dekanov. Foto: www.slovenia.info

Pasja vas

Vas je kot Villa Canum omenjena leta 1467, ime Dekani pa je vezano na beneško plemiško družino Cani ali de’Cani, ki izhaja iz kraja Sulmona v italijanski pokrajini Abruci (Abruzzo). Vas oz. njene posesti naj bi po nekaterih podatkih že v 15. stoletju pripadale tej plemiški družini.

De’Cani v slovenščini pomeni pasji oziroma od psov. Slovenski prevod Pasja vas sega v leto 1300 in se je ohranil vse do današnjih dni.

Vsi vemo, da Dekančane imenujemo tudi Pesjani, a le redki vedo, zakaj. Odgovor na vprašanje, kdo so Pesjani in kdo Dekančani, lahko preberete v članku “Zakaj v Dekanih živijo Pesjani?”.

Zakaj v Dekanih živijo Pesjani?

dekani 2
Foto: zupnija-dekani.rkc.si

V zgornjem delu jedra naselja stoji župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja. Zgrajena je bila leta 1229. Cerkev so predelali ob koncu 15. stoletja, zadnja obnova in razširitev župne cerkve pa je bila izvedena leta 1902. Glavno oltarno sliko in prezbiterij je leta 1944 naslikal Tone Kralj. Okoli cerkve je pokopališče s spomenikom NOB.

Po navajanju spletne strani Mestne občine Koper je bila v obdobju narodnega prebujenja leta 1869 v Dekanih ustanovljena čitalnica, leta 1899 je bilo ustanovljeno pevsko-bralno društvo Zrinjski, leta 1905 godbeno društvo Lira, leta 1912 pa so dali pečat gasilskemu društvu. Pod italijansko okupacijo se je 29 .6. 1932 pred občinskim uradom zbralo več sto kmetov, ki so zahtevali pouk v materinščini in znižanje davkov.

dekani 1
Cerkev Marijinega vnebovzetja v Dekanih. Foto: menardjackrussell.wordpress.com

Dekani danes

Vas se je po drugi svetovni vojni močno razširila in kmalu prerasla v večje naselje. Po letu 1951 je kraj postal industrijski, saj so tu zgradili tovarno ključavnic in kovinske galanterije Lama, kemično tovarno Kemiplas, hladilnico in mlekarno. Vas ima tudi svojo pošto, osnovno šolo in vrtec, dve trgovini, gostilni, gasilski dom, zdravstveni dom ter krajevno skupnost z večnamenskimi prostori.

Danes v krajevni skupnosti Dekani deluje kar nekaj društev: KD Gledališka skupina Dekani, KD Lovski pevski zbor Dekani, Turistično društvo Dekani, Nogometni klub Dekani

NK Dekani, odskočna deska številnih uspešnih nogometašev

V Dekanih se “fura” kultura

Kulturno društvo Lovski pevski zbor Dekani je svojo kulturno umetniško pot pričel v letu 1973. Pevci gojijo slovensko lovsko in ljudsko pesem. V svojem repertoarju pa imajo tudi slovenske umetne in sakralne zborovske skladbe. Med drugim je bil zbor pobudnik mednarodnih srečanj treh dežel, ki se odvija v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, pred kratkim pa se je srečanje razširilo tudi v Avstrijo.

Gledališka skupina Dekani deluje že osemnajst let. Skupaj z dvema tehnikoma šteje devet članov in članic. Od drugih skupin se razlikuje po tem, da prav vse tekste za predstave napišejo oz. priredijo popolnoma sami.

“Vsi, ki sodelujemo v gledališki skupini, smo dobesedno obsedeni z odrom. Na odru res uživamo in radi igramo,” je za ekoper povedal vodja gledališke skupine Boris Piciga.

dekani
Foto: Kulturno društvo Gledališka skupina Dekani

Predstave, ki jih naštudirajo, doživijo tudi do sto in več ponovitev. S predstavo Revija skečev so podrli vse dosedanje rekorde, saj so jo uprizorili kar 380-krat. Za njimi so še predstave: Dekanski večer, Ne kliči vraga, Sreča iz Salomonovega oglasnika, Zapeljivka, Komandirjev tič in Rube za ne vervat.

Poleg tega, da besedila pripravljajo sami, je posebnost te gledališke skupine tudi ta, da na oder prinašajo primorsko narečje. Popolnoma sami pa izdelajo tudi kulise, ki predstavam dajejo svoj čar.

“Gledališče in odrske deske zahtevajo celega človeka in kdor se hoče s tem ukvarjati, mora v to vložiti veliko truda in dobre volje,” še dodaja Boris Piciga.

V Dekanih vedno dogaja

V Dekanih vsako leto pripravijo ogromno zanimivih dogodkov, med njimi je še posebej zanimiva šagra Guštovca v maskah, ki jo priredijo vsako leto v začetku avgusta. Odmeven in zanimiv dogodek je tudi vsakoletni žegen motoristov ter pohod Dekani–Tinjan–Dekani.

turistično društvo dekani
Foto: Turistično društvo Dekani

Pohodniki tudi letos na že vsem znani krožni poti Dekani–Tinjan–Dekani

Pohod bo letos organiziran že dvanajstič. Organizira ga Turistično društvo Dekani. Nanj se bodo pohodniki podali danes, 1. oktobra. Zbor je ob 9. uri na vaškem placu v Dekanih. Ob koncu pohoda pohodnike čaka še zanimiv prikaz, kako preprečiti in pogasiti začetne požare. Za to bodo poskrbeli gasilci PGD Dekani. Poleg pohodnikov bodo na pot odšli tudi kolesarji. Pod vodstvom kolesarske sekcije OPD Koper se jim obeta prava dogodivščina.

Dekani-odprtje-trga-5732
Župan Mestne občine Koper Boris Popovič ob slavnostnem odprtju trga.

Z roko v roki gremo naprej!

Spomnimo, da je Mestna občina Koper leta 2014 v sklopu približno 50 tisoč evrov težke naložbe popolnoma prenovila park nasproti vaške cerkve, tlakovala poti v parku, vanj namestila novo otroško igralo in poskrbela za ozelenitev. Poleg tega so v parku uredili tudi dva manjša vodometa in ob bližnjem asfaltnem igrišču postavili manjše tribune. Obnovljen je bil tudi kamnit zid, urejena razsvetljava parka in postavljeni dve novi klopi. V okviru prenovitvenih del so bile premeščene in na novo postavljene tri skulpture lokalnih ustvarjalcev, ki so tako postale del nove zgodbe parka, ki se odslej kaže v novi podobi.