DomovNaši krajiPretorska palača pripoveduje zgodovino Kopra

Pretorska palača pripoveduje zgodovino Kopra

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Pretorska palača se nahaja na Titovem trgu v Kopru in spada med osrednje arhitekturne spomenike mesta. Danes je v njej Turistični informacijski center, poročna dvorana, sejna dvorana sveta Mestne občine Koper, stara lekarna in prostori Univerze na Primorskem. Zaznamuje jo bogata zgodovina, ki s seboj nosi nešteto zgodb. 

Spletna stran Tripadvisor, ki velja za eno najbolj priljubljenih strani popotnikov z vsega sveta, je pred dnevi Pretorski palači že drugič podelila certifikat odličnosti, kar je velik dokaz, da je koprska palača med turisti z različnih koncev sveta zelo priljubljena, saj je na podlagi ocen turistov prejela oceno 4 in si tako prislužila certifikat odličnosti za gostoljubje.

Tripadvisor Pretorski palači znova podelil certifikat odličnosti

Pretorska palača zapira južno stran osrednjega mestnega trga. Koper naj bi sicer svojo prvo mestno palačo dobil že leta 1254, a izčrpnejši podatki o oblikovanju mestnega trga govorijo o letih 1268–1269. Z največjimi gradbenimi posegi pa so začeli šele po velikem uporu leta 1348.

Pretorska palača
Pretorska palača skriva bogato zgodovino. Foto: ekoper.si

Burna zgodovina

Leta 1380, ko so Genovčani napadli in požgali Koper, je bila mestna palača uničena, začetki gradnje nove tako segajo v leto 1452 ali 1453. Najprej je zraslo levo krilo s portikom, ki z osrednjega trga vodi v slikovito Čevljarsko ulico, nekoč imenovano Calegaria, desno krilo pa je iz 80. let 15. stoletja. Leta 1505 je nastal še renesančni portal oziroma vrata ‘del Corte,’ ki je prek manjše terase nad sabo povezal Pretorsko palačo in Foresterijo. Na strani Titovega trga ima Pretorska palača zunanje stopnišče, ki je bilo končano leta 1447. Grbi upraviteljev na pročelju pa pričajo, da je bila balustrada zaključena šele v začetku 16. stoletja. V os čelnega plašča je vstavljen kip Pravice z mečem.

Pretorska palača je današnji videz dobila sredi 15. stoletja. Takrat se je v palači nahajal sedež podestata, kapitanov in velikega sveta. V njej je skozi številne okrasne grbe vklesana zgodovina Kopra.

pretorska
Pretorska palača je najimenitnejša koprska palača. Foto: slovenia.info/Matej Vranič

Pretorska palača danes

Palača je najimenitnejša koprska palača na osrednjem mestnem trgu, zato je bila pred leti povsem logična odločitev strokovnjakov in občine, da mora prenovljena Pretorska palača dobiti funkcijo mestne hiše s prostori za župana, mestni svet in poročno dvorano.

Pretorska palača je najbolj reprezentančen profani objekt v Kopru. S poznogotsko-renesančnim pročeljem in različnimi notranjimi prostori sega v vrh profanih palač svojega časa v Sloveniji.

Umetniške kapljice za morje dobrodelnosti

Dandanes je dogajanje v Pretorski palači zelo pestro, kot je bilo tudi skozi vso njeno zgodovino. V njej je namreč Turistični informacijski center, poročna dvorana, sejna dvorana sveta Mestne občine Koper, stara lekarna in prostori Univerze na Primorskem. V palači se odvijajo tudi različni dogodki. Tako smo bili že pred časom priča zanimivi razstavi, ki jo je organiziral Karitas v okviru projekta Umetniki za Karitas. Poleg zanimivih razstav pa se v sejni dvorani palače odvijajo tudi forumi, prav pred kratkim je tu potekal jesenski posvet Urbanega foruma. *